בעבר כדי לבנות פרגולה, גם את הקטנה ביותר, הייתם צריכים לקבל אישור מהרשות הלאומית. אך מאז שנת 2014 הדברים השתנו לאחר שהוציאו תיקון מספר 101 לחוק או "חוק הפרגולות".
חוק הפרגולות מחולק ומדבר על שלושה גדלים שונים של פרגולות שעליהם חלים חוקים שונים. הגדלים הם עד 20 מ"ר, 20 עד 50 מ"ר ופרגולות 50 מ"ר והלאה. כאן נסביר איזה חוקים חלים על הגדלים השונים של הפרגולות:
פרגולות קטנות של עד 20 מ"ר
פרגולות הנחשבות לקטנות ובעיקר מותקנות במרפסות שמש ובחצרות בתים פרטיים, הן הנפוצות ביותר בשוק. לאחר תיקון החוק הוסרה לחלוטין הדרישה קבלת אישור מהוועדה האזורית. כך שאם אתם מתכננים פרגולה או סוכך בשטח של עד 20 מ"ר לא תצטרכו לדווח כלל על הבניה.
פרגולות בינוניות של 20 עד 50 מ"ר
פרגולות בינוניות משמשות בעיקר הצללה למקומות גדולים יותר כגון הצללה לחצרות גדולים, בריכות, גגות בפנטהאוזים וכד'.
בשל המשקל הכבד שלהן, כאשר בונים פרגולות הגדולות החל מ-20 ועד 50 מ"ר בלי הבדל בין פרגולות עץ, אלומיניום, צמודות לקיר או תלויות – חלה עליהן חובת דיווח וכמו כן הן חייבות לעבור לאישור מהנדס קונסטרוקטור. את אישור המהנדס חובה לשלוח עד 45 יום מסיום הקמת הפרגולה.
במילים אחרות, היתר בניה אתם לא תצטרכו. אך מהסיבה שמדובר בבניה גדולה יחסית, יש חשש מביצוע לא מיטבי ולכן תצטרכו להפיק אישור של מהנדס קונסטרוקטור. אם תעכבו את שליחת את האישור, הנכם עלולים לסבך את הבניה ויתכן שתצטרכו להרוסה כי תחשב לא חוקית בהגדרה.
פרגולות גדולות מעל 50 מ"ר
במקרה של פרגולות מסיביות, ששטחן גדול מ-50 מ"ר – החוק מחייב קבלת היתר. פרגולות אלו משנות לחלוטין את פני המבנה שלכם ומשקלם גבוה במיוחד. כמו כן, אם הן לא נבנו במקצועיות המיטבית, הן עלולות להוות סכנת חיים של ממש ליושבים תחתיהן. במקרה שתרצו לבנות פרגולה בגודל הנ"ל תצטרכו קודם כול לבקש היתר בנייה ולאחר מכן לדווח לרשויות עד 45 ימים לאחר תום הבניה.
דגשים חשובים נוספים
כאשר מבקשים היתר בניה, ככל שפרגולה תשקול פחות כך תקבלו אישור הרבה יותר מהר. לכן חשוב שתדעו שפרגולות אלומיניום שוקלות משמעותית פחות, לכן תקבלו אישור מהיר יותר ואף תפתרו לעצמכם בעיות קונסטרוקציה בשל עומסים נמוכים יותר על המבנה.
בבנייה לא לוקחים סיכונים! נכון, רוב הסיכויים שיצא לכם זול יותר אם תשתמשו בחומרים יותר זולים ובעלי מקצוע מנוסים פחות. אבל האם תרצו לקחת אחריות על נזקי גוף ומוות במקרה של קריסת הפרגולה על יושביה? ככל הנראה שלא.
זה בדיוק למה אנו בפרלום שמים דגש על שמירת רמות בטיחות מהגבוהות בשוק ובונים רק בחומרים האיכותיים ביותר.